اختصاصی رشتکده: ترور اسماعیل هنیه آخرین اقدام اسرائیلیها برای ترور رهبران فلسطینی بود. پیش از این بارها موساد و نیروهای اسرائیلی اقدام به ترور رهبران فلسطینی کردند که در بسیاری از آنها منجر به شهادت غیرنظامیان نیز گردید. پروندههای ترور بعد از عملیات مونیخ ۱۹۷۲ که منجر به کشته شدن چندین ورزشکار اسرائیلی شد سرعت بیشتری گرفت. در برخی از آنها همچون ترور علی حسن سلامه اشتباه محاسباتی منجر به آبروریزی بین المللی برای سازمان موساد شد. ترور شخصیتهای محبوبی چون غسان کنفانی نویسنده فلسطینی و شخصیتهای مبارز همچون یحیی عیاش و فتحی شقاقی بر محبوبیت این افراد و ادامه مسیر آنها افزود.
در زیر نگاهی داشتیم به لیست ترورهای اسرائیل علیه مبارزان فلسطینی
محمد همشری
محمود همشری، از نیروهای فعال الفتح بود که زمانی نماینده سازمان در فرانسه بود. توسط نیروهای اسرائیلیی ترور شد. وظیفه شغلی وی در اروپا بیشتر در حوزه تبلیغات و روابط عمومی بود. وی در ۷ دسامبر ۱۹۷۲، در اثر انفجار بمبی که توسط یک صهیونیست با پوشش خبرنگار ایتالیایی در دفتر کارش در پاریس کار گذاشته شده بود به شدت زخمی شده و پس از یک ماه درگذشت.
غسان کنفانی
غسان کنفانی،نویسنده و روزنامهنگار محبوب فلسطینی و از اعضای رهبری جبهه مردمی برای آزادی فلسطین بود که سال ۱۹۷۳ در بیروت ترور شد. فیلم معروف بازمانده برداشتی آزاد از کتاب «بازگشت به حیفا» کنفانی است.
کمال ناصر، کمال عدوان و محمد یوسف النجار
کمال ناصر شاعر فلسطینی بود که در بسیاری از آثارش به قضیهٔ فلسطین پرداخت. کمال عبدالحافظ عدوان محمد النجار هم از رهبران ارشد سازمان آزادیبخش فلسطین بودند. آنها وی در آپریل ۱۹۷۳ به دنبال یورش کماندوهای اسراییلی ترور شدند. هر سه نفر به دلیل مشارکت ادعایی در کشتار مونیخ در لیست هدف موساد قرار گرفتند. در تشییع جنازه آنها نزدیک به نیم میلیون نفر شرکت کردند.
زهیر محسن
زهیر محسن بین سالهای ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۹ رهبر گروه بعثی الصاعقه سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) بود. این گروه یک تشکیلات نظامی سیاسی فلسطینی بعثی بود که توسط سوریه کنترل میشد. زهیر محسن در ۲۷ ژوئیه ۱۹۷۹ هنگام رفتن به سمت آپارتمانش در کن فرانسه با شلیک گلوله به سرش کشته شد. اگرچه منابع مختلف این حمله را به موساد، فلسطینی ها و مصر متهم کردند، اما افراد مسلح در ابتدا شناسایی نشدند.در سال ۲۰۱۸، رونن برگمن نویسنده مطرح امنیتی اسرائیلی ادعا کرد که این اولین ترور توسط یک اتحادیه رزمی جدید اسرائیل به نام “سرنیزه جدید” بود.
علی حسن سلامه
علی حسن سلامه به عنوان رهبر سازمان سپتامبر سیاه شناخته میشد که عملیات مونیخ را در المپیک ۱۹۷۲ علیه اسرائیلیها انجام داد. وی دارای روابطی با سازمان سیا بود و از ترور سال ۱۹۷۳ جان سالم به در برده بود که به دلیل کشته شدن یک گارسون منجر به یک بحران برای موساد گردید. علی حسن سلامه سرانجام در ژانویه ۱۹۷۹ توسط عوامل نفوذی موساد در بیروت ترور شد.
ابو جهاد
خلیل ابراهیم الوزیر با کنیه ابوجهاد سیاستمدار و تئوریسین نظامی فلسطینی و از بنیانگذاران جنبش فتح، عضو کمیته مرکزی این سازمان و فرمانده العاصفه شاخه نظامی فتح بود. کماندوهای اسرائیلی بعد از انتفاضه اول او را در شهر تونس در سال ۱۹۸۸ ترور کردند.
عاطف بسیسو
عاطف بسیسو افسر رابط سازمان آزادیبخش فلسطین (PLO) با آژانس های اطلاعاتی خارجی بود. او در سال ۱۹۹۲ در پاریس ترور شد. چندین نظریه در مورد دلیل قتل او وجود دارد. به گفته یکی ترور او به دلیل نقش در عملیات المپیک ۱۹۷۲ مونیخ بود که منجر به کشته شدن ورزشکاران اسرائیلی شد. برخی دیگر استدلال می کنند که این یک عملیات اسرائیلی بود که هدف آن برهم زدن روابط ساف با سازمان های اطلاعاتی غربی بود. سازمان آزادیبخش فلسطین هرگونه ارتباط بسیسو با عملیات مونیخ را تکذیب کرده است.
فتحی شقاقی
فتحی شقاقی دبیرکل شیعه جهاد اسلامی فلسطین که در سال ۱۹۹۵ در یک عملیات به سازماندهی موساد ترور شد. خیابانی در تهران به نام وی نامگذاری شد.
یحیی عیاش
یحیی عیاش عضو شاخه عزالدین قسام بود که به عنوان یک نابغه فلسطینی شناخته میشد. وی در پنج ژانویه ۱۹۹۶ در اثر انفجار بمبی که توسط اسرائیلیها در گوشی تلفن همراهش کار گذاشته بودند به شهادت رسید.
ابو علی مصطفی
ابوعلي مصطفي از ژوئیه ۲۰۰۰ به عنوان دبیر کل جبهه مردمی برای آزادی فلسطین (PFLP) خدمت کرد. وی در ۲۷ اوت ۲۰۰۱ توسط نیروهای اسرائیلی در یک قتل هدفمند ترور شد. مصطفی در حالی که پشت میزش در دفترش در شهر البیره نشسته بود، با شلیک دو موشک از دو هلیکوپتر آپاچی اسرائیلی از طریق دو پنجره دفترش کشته شد.
جهاد احمد جبرئیل
جهاد احمد جبرئیل از اعضای جبهه خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل در لبنان و فرزند بزرگ احمد جبرئیل است که در ۲۰ می ۲۰۰۲ در بیروت ترور شد.
صلاح شحاده
صلاح مصطفی محمد شحاده یکی از رهبران گردانهای القسام شاخه نظامی جنبش حماس بود که در سال ۲۰۰۲ با انداختن یکی بمب دو هزار کیلویی بر منزل وی توسط جنگندههای اسرائیلی ترور شد. برادر وی محمد شحاده نیز در سال ۲۰۰۸ ترور شد.
شیخ احمد یاسین
شیخ احمد یاسین یکی از بنیانگذاران حماس و رهبر معنوی این سازمان مقاومت اسلامی بود. وی سحرگاه ۲۲ ماه مارس ۲۰۰۴ بر اثر شلیک موشک از سوی هلیکوپتر اسرائیلی به شهادت رسید. این حمله باعث شهادت هر دو محافظ و ۹ نفر از اطرافیانش شد.
عبدالعزیز الرنتیسی
عبدالعزیز رنتیسی بعد از شیخ احمد یاسین رهبر حماس شد. وی تنها ۲۶ روز پس از احمد یاسین رهبری حماس را بر عهده داشت. در شب شنبه ۷ آوریل ۲۰۰۴، خودروی او را در خیابان جلاء در منطقهٔ الغفری در شمال غزه بهوسیلهٔ موشک هلفایر شلیکشده از بالگرد جنگندهٔ آپاچی متعلق به نیروی هوایی اسرائیل مورد هدف قرار گرفته و رنتیسی به همراه فرزند و محافظش در سن ۵۷ سالگی ترور شد.
جمال ابو سمهدانه
جمال ابو سمهدانه بنیانگذار و رهبر کمیته های مقاومت مردمی،و یکی از اعضای سابق فتح بود. وی و نفر شماره دو در لیست افراد تحت تعقیب اسرائیل بود. ابو سمحدانا در دسامبر ۲۰۰۴ از حمله موشکی اسرائیل به نوار غزه جان سالم به در برد، اما در ۸ ژوئن ۲۰۰۶ توسط نیروی هوایی اسرائیل در رفح به شهادت رسید.
نزار ریان
به نزار ریان عسقلانی از رهبران بلندپایه گروه شبهنظامی حماس در نوار غزه بود که در ۱ ژانویه ۲۰۰۹ میلادی و در پنجمین روز از حملات هوایی نیروهای دفاعی اسرائیل به نوار غزه، بوسیله یک حمله هوایی به خانهاش در اردوگاه جبالیا در نوار غزه شهید شد.
سعید صیام
سعید صیام وزیر کشور دولت حماس در نوار غزه و مسئول نیروهای امنیتی گروه شبهنظامی حماس و فرمانده سابق تیپ عزالدین قسام بود. وی در تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۹ میلادی، به همراه پسر و برادرش و دو تن از محافظانش، در «عملیات سرب گداخته» نیروی هوایی اسرائیل به خانه استیجاری برادرش که وی درآنجا مخفی شده بود به شهادت رسید.
محمود المبحوح
محمود عبدالرؤوف المبحوح یکی از فرماندهان رده بالای حماس و یکی از بنیانگذاران گردانهای عزالدین قسام شاخه نظامی حماس بود. وی در ۱۹ ژانویه ۲۰۱۰در هتل روتانا دُبی کشته شد. رئیس پلیس دُبی اعلام کرد با قاطعیت ۹۹٪ موساد را عامل این قتل دانست.
زهیر القیسی
زهیر القیسی دبیرکل کمیتههای مقاومت مردمی در غزه بود. وی سال ۲۰۱۲ توسط نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) ترور شد.
صالح العاروری
صالح العاروری معاون دفتر سیاسی جنبش حماس بود که بعد از عملیات طوفان الاقصی در حمله پهپادی اسرائیل به منطقه (المشرفیه) در جنوب بیروت شهید شد. مقامات اسرائیلی دست داشتن در این عملیات را رد کردند. وی چندین بار به ایران سفر کرد.
اسماعیل هنیه
هنیه که به جزء ریاست دفتر سیاسی حماس مدتی نیز نخست وزیر فلسطین بود چندین بار در طرح ترور موساد قرار داشت. وی یک بار در خود فلسطین از ترور جان سالم به در برد. بسیاری از اعضای خانواده هنیه طی سالهای اخیر شهید شده بود و سرانجام وی در تهران زمانی که در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید ایران حضور داشت با یک حمله موشکی مشکوک به شهادت رسید.
Friday, 13 September , 2024